05.07.16

Urtasun lamenta la manca de sancions en les noves normes contra el blanqueig

La Comissió Europea, en resposta a les revelacions dels Papers de Panamà, ha presentat avui propostes per actualitzar les normes de la UE en matèria de blanqueig de diners on s'inclouen disposicions per reforçar la legislació existent

Ernest Urtasun en comissió al Parlament Europeu

 

Ernest Urtasun, eurodiputat d'ICV, ha donat la benvinguda a les propostes de la Comissió que pretenen fer més difícil que empreses i individus rentin diners, evadeixin impostos i ocultin beneficis offshore. Segons Urtasun, aquestes propostes presenten un seguit de mesures crucials, però aquestes encara no tenen elements coercitius que assegurin la seva aplicació i exerceixin d'efecte dissuasiu. "Els Papers de Panamà han demostrat que les normes existents estan sent trepitjades de forma constant i que aquest incompliment no està sancionat. Si veritablement volem acabar amb aquestes injustes pràctiques hem de corregir aquesta limitació i assegurar-nos que les normes es compleixin "ha declarat l'eurodiputat.

Segons Urtasun "la proposta de crear registres públics per als titulars reals de les empreses i fideïcomisos seria un pas endavant important i és una cosa que el Parlament Europeu ha donat suport durant anys. Aquesta, al costat de la proposta d'ampliar l'intercanvi d'informació existent entre les autoritats nacionals sobre els veritables beneficis de les empreses permetrien avançar enormement per escrutar i ajudar a exposar aquells que estan darrere d'empreses fictícies i altres estructures d'empreses opaques". L'eurodiputat però, ha alertat també que la proposta de la Comissió d'augmentar la supervisió dels que faciliten l'evasió d'impostos s'ha de concretar tan aviat com sigui possible en una proposta legislativa concreta i ambiciosa.

La Comissió també ha posat de relleu la importància dels informants de delictes, però Urtasun ha recordat que la millor manera de donar suport i enfortir aquests informants és proporcionals protecció jurídica integral en tota la UE. "El judici de la setmana passada sobre els informants del cas Luxleaks deixa clar la poca protecció i el greu problema amb què ens enfrontem. El Parlament Europeu fa temps que demana la creació de regles europees clares sobre la protecció dels informants i des d’Els Verds hem presentat una proposta integral de directiva sobre el tema, així que reiterem a la Comissió la urgència i necessitat d'aquesta directiva" ha finalitzat Urtasun.