04.02.16

Urtasun reclama una directiva contra la violència masclista i que la Comissió deixi de degradar les propostes sobre igualtat de gènere

El Parlament Europeu debat sobre violència contra les dones en els espais públics i aprova una resolució demanant una estratègia d'igualtat de gènere post-2015

Ernest Urtasun durant una intervenció al Parlament Europeu

Ernest Urtasun, eurodiputat d'ICV, ha celebrat el creixent interès dels eurodiputats per lluitar contra la xacra de la violència masclista i ha reclamat més compromís a la Comissió per proposar mesures legislatives per combatre-la. "62 milions de dones a la UE han experimentat algun tipus de violència física i/o sexual des dels 15 anys i el 55% de les dones de tot Europa, és a dir, més de la meitat de les dones, han patit algun tipus d'assetjament sexual”, ha denunciat Urtasun. Segons l'ecosocialista les dades parlen per si soles i defensa que ja és hora que la Comissió escolti les demandes del Parlament Europeu i de la Comissió de Dones que repetidament han demanat una Directiva Europea per acabar amb la violència masclista.

L'eurodiputat també ha aprofitat per reiterar la demanda a la UE i els països de la UE perquè ratifiquin el Conveni d'Istanbul i ha recordat que aquest Conveni ha de ser una guia i no un fi en si mateix. "La ratificació del conveni no pot servir com a excusa per justificar la manca de legislació, sinó com a guia perquè la UE es doti del seu propi marc jurídic necessari per a combatre amb tots els instruments possibles aquesta vulneració de drets humans" ha declarat.

Urtasun també ha donat la benvinguda a la resolució aprovada ahir pel Parlament Europeu que demana a la Comissió que presenti una Estratègia d'igualtat de gènere post 2015 enlloc de degradar les mesures proposades a un mer document de treball. "Eurostat ha publicat aquest any que la bretxa salarial entre homes i dones ha augmentat de 2008 a 2013 en 9 estats membres, sent Portugal i Espanya els que encapçalen aquest augment i segons l'Institut Europeu d'Igualtat va degenerar (EIGE) encara romanen bretxes de gènere enormes, per exemple, només 1 de cada 25 llocs en posicions de poder i decisió en l'àmbit econòmic està ocupat per dones", ha matisat l'eurodiputat mentre ha qualificat d’incomprensible la decisió de la Comissió.

Hi estratègies en multitud d'àmbits com el marítim, el comerç, la inversió, l'energia, d'aquesta manera Urtasun ha reclamat a la Comissió que deixi de relegar a un segon pla la lluita per la igualtat de gènere i que presenti sense més dilacions una estratègia d'igualtat amb objectius clars i definits.