09.10.15

Els Verds demanen a la Comissió que actuï i que iniciï una investigació davant l'escàndol de Volkswagen

Urtasun pregunta quines mesures prendrà la Comissió per a què els treballadors/es de VW i filials com Seat no es vegin afectats pels costos que haurà d'afrontar la companyia alemanya arrel de l'escàndol

Logo de Volkswagen

 

El grup dels Verds/ALE al Parlament Europeu ha escrit un carta a la Comissió Europea demanant que estableixi les mesures necessàries per donar resposta a l'escàndol de Volkswagen (VW). Els Verds han pres aquesta iniciativa després del debat que va tenir lloc al Parlament Europeu sobre l'escàndol dimarts passat i de cara a la resolució que es votarà sobre el cas a finals d'aquest mes. Ernest Urtasun, eurodiputat ICV- EUiA ha comentat que desprès d'anys de pressions per a afeblir les lleis de la UE sobre el control d'emissions dels cotxes és “molt greu” que alguns fabricants de cotxes hagin decidit anar més enllà i directament vulnerar les nomes mediambientals vigents.

Segons Urtasun és el deure de la Comissió Europea supervisar i assegurar el compliment de la legislació comunitària i ha qualificat de “molt preocupant” que la Comissió continuï passiva davant la vulneració clara i generalitzada de normatives mediambientals, tan en el cas de Volkswagen, con en altres casos similars. Per això, segons l'eurodiputat, des del grup Verds/ALE han decidit realitzar una crida per a que la UE actuï de forma “immediata” per a assegurar el respecte de les normes de salut pública i mediambiental i iniciar una acció d'infracció a aquelles autoritats nacionals que no han vetllat per a que es compleixi la llei europea.

Urtasun, per la seva banda, també ha presentat una pregunta parlamentària a la Comissió Europea referint-se a la implicació de la filial espanyola SEAT a Martorell, que va comprar VW i va instal·lar els motors amb el lector d'emissions manipulat a 700.000 cotxes. L'eurodiputat ha demanat de nou una investigació per assegurar que tots el cotxes del mercat europeu compleixen les normatives europees, però ha volgut també preguntar si la Comissió té la intenció de realitzar alguna acció davant les possibles conseqüències a nivell laboral que l'escàndol del grup pot comportar per la planta de Martorell on hi treballen 12.000 treballadors i treballadores.

Finalment, ha també demanat a la Comissió si prendrà mesures concretes per a garantir que el grup VW no faci recaure sobre la plantilla de treballadors/es els costos que la companyia alemanya haurà d'afrontar arrel de l'escàndol.