15.02.16

Els Verds Europeus reafirmen la seva aposta pel referèndum a Catalunya

El copresident del grup dels Verds al Parlament Europeu, Philippe Lamberts, es reuneix amb Marta Ribas, David Cid i Ernest Urtasun

Marta Ribas i Ernest Urtasun en una roda de premsa amb Philippe Lamberts

El copresident del grup dels Verds al Parlament Europeu, Philippe Lamberts, ha reafirmat avui el compromís dels Verds amb la celebració d’un referèndum a Catalunya però ha alertat de la inviabilitat dels fulls de ruta unilaterals. “L’unilateralisme és incompatible amb un procés polític: la única via és la negociació”, ha manifestat Lambert, que ha assegurat que “no s’ha de tenir por a preguntar als ciutadans què pensen”. “La democràcia és una qüestió de confiança amb els ciutadans i si es refusa el referèndum, s’està trencant amb aquesta confiança”, ha afegit el dirigent del Partit Verd Europeu.

Preguntat pels periodistes sobre el full de ruta de desconnexió en 18 mesos que planteja el Govern de Puigdemont amb el suport de la CUP, Lambert ha dit que “aquests calendaris electoralment poden tenir el seu rèdit però quan es confronten amb la realitat moltes vegades no funcionen”. Per a Lamberts els processos unilaterals són equivocats. “En la negociació està la solució”, ha insistit.

“Ve a Catalunya a explicar la tasca al Parlament Europeu i per reafirmar el suport dels Verds a la celebració d’un referèndum com a millor sortida a la qüestió catalana”, ha dit Urtasun, que considera que aquest és una mostra de la tasca que ha fet ICV durant molts anys per buscar aliats a  l’estat i a Europa que donin suport al dret a decidir. Lamberts s’ha reunit aquest matí amb Marta Ribas, David Cid i Ernest Urtasun en el marc d’una visita a Catalunya per conèixer de prop la realitat catalana, on oferirà una conferència amb Ernest Maragall a la Fundació Catalunya Europa i a la tarda es reunirà amb el Conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, i també amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau per “conèixer de prop experiències de confluència”.

“A Europa tenim una gran coalició pro austeritat que ens ha estat dient que era inevitable però hi ha experiències a Catalunya i a Espanya–com a Barcelona i Madrid- que demostren que permeten tombar l’austeritat”, ha dit Lambert que ha assegurat que “una cosa és guanyar a nivell local i l’altra als estats membres: he vingut a veure quines són les propostes que s’han articulat i que han guanyat electoralment”, ha afegit.

Aguirre marca el camí que hauria de seguir Rajoy

 

Per la seva banda, Ribas, que ha dedicat unes paraules de record per a Muriel Casals, també s’ha referit a la dimissió “diferida” d’Esperanza Aguirre com a presidenta del PP a Madrid tot i que sense renunciar als càrrecs institucionals.

“És una mostra més que els càrrecs del PP han de dimitir i no només del càrrec del partit sinó també de les institucions”, ha manifestat Ribas, que considera que la dimissió “marca el camí” que hauria de seguir Mariano Rajoy perquè no té “credibilitat” per seguir com a president del govern espanyol en funcions ni com a responsable del PP al conjunt de l’estat.