12.05.17

Els Verds europeus refermen el seu compromís amb el referèndum i demanen que es busqui l’aval de la Comissió de Venècia

Ernest Urtasun destaca que Els Verds europeus lamenten “la judicialització de la política” i demanen que es voti “amb garanties”

Una delegació dels Verds Europeus ha visitat avui Barcelona per refermar el compromís d’aquest grup, el cinquè al Parlament Europeu, amb la necessitat de realitzar un referèndum a Catalunya. Aquesta delegació estava composada per Ska Keller, presidenta del grup Verds-Aliança Lliure Europea (Verds/ALE) i eurodiputada dels Verds Alemanys; Monica Frassoni, co-presidenta del Partit Verd Europeu; Bodil Valero, eurodiputada del grup Verds/ALE pel Partit Verd suec i Mar Garcia, secretària general del Partit Verd Europeu.

L’eurodiputat i coordinador de Relacions Internacionals d’Un País en Comú, Ernest Urtasun, ha destacat “que els Verds han refermat amb la seva presència avui a Catalunya el seu compromís amb el referèndum a Catalunya”. Urtasun també ha destacat la postura dels Verds europeus “contra la judicialització de la política a Catalunya” i “la necessitat de fer referèndum amb garanties”.

Xavier Domènech, coordinador general d’UPEC, ha agraït la implicació dels Verds en la consecució d’un referèndum a Catalunya.  Domènech ha destacat la feina feta per aconseguir suports fora de Catalunya, “hem aconseguit que un terç del Congrés estigui a favor del dret a decidir, així com algunes de les grans ciutats i com hem vist avui un altre cop, dels Verds Europeus”. En aquest sentit, el coordinador general d’UPEC ha assegurat que “el Pacte Nacional ha de seguir sent l’espai que ens permeti avançar en el referèndum”.

Domènech ha lligat la moció de censura a Mariano Rajoy a assolir realment la celebració d’un referèndum a Catalunya. “La lluita pel referèndum és també la lluita per fer fora a Mariano Rajoy amb la moció de censura”, ha assegurat.

Ska Keller ha assegurat que “el dret a decidir només és un dret real si després es pot aplicar el que s’hagi votat, si no és així és un engany. Així ho hem explicat a les autoritats amb les que ens hem reunit. És important que Brussel·les demani a Rajoy que faci alguna cosa, però lamentablement no veiem gaire moviment en aquest sentit. La Comissió Europea hi hauria de jugar algun paper”. En aquest sentit Keller ha recordat que la Comissió de Venècia és un espai útil per verificar si el referèndum a Catalunya compleix els requisits necessaris” per ser reconeguts internacionalment.

Frassoni ha afirmat que el referèndum “no és una cosa només dels espanyols. El Govern de Rajoy no pot continuar amagant el cap al terra per no veure la realitat. És fonamental el diàleg i nosaltres volem empènyer a Rajoy i a l’oposició que s’encaminin cap a aquest diàleg i un referèndum pactat.” Frassoni també s’ha mostrat alarmada per la judicialització de la política “no hi ha precedents a Europa de la situació que s’està vivint a Catalunya”.