04.10.17

Comunicat de l'Àmbit d'Educació i Universitats arran de la violència exercida a centres escolars el dia 1 d'octubre

Des de l’àmbit d’educació i universitats d’ICV expressem la nostra indignació per l’ús de la violència que les forces de seguretat de l’estat van exercir en els centres educatius, durant el transcurs de les mobilitzacions pel referèndum que van tenir lloc el passat ú d’octubre.

La brutalitat de la força exercida en alguns centres ha deixat una estela de danys psicològics resultants d’aquesta acció violenta. L’alumnat ha vist com la seva escola, un espai de seguretat per a ell, podia deixar de ser-ho, i en molts centres han hagut de veure com es produïen víctimes per càrrega policial. No han estat aïllats els casos d’infants que han preguntat quan tornaria a entrar la policia de nou al seu centre.

En el cas del professorat, afectat encara emocionalment per tot plegat, i sense temps per a una reacció asserenada, ha hagut d’acompanyar aquests processos de la millor manera possible. Tot un repte a l’hora de seguir educant en valors de pau i convivència, i a resoldre els conflictes mitjançant el diàleg.

A banda d’això, també hem de fer recompte del munt d’instal·lacions educatives malmeses per tot el país. Només a la ciutat de Barcelona el balanç de centres afectats ascendeix a 29, i l’import de la reparació dels danys físics causats es calcula superior als 100.000 euros. En el conjunt de Catalunya els desperfectes ja es xifren en 300.000 euros. Destruir equipaments que presten un servei públic tant essencial com l’educatiu és sens dubte un atac directe als drets fonamentals de la ciutadania.

Amb independència de les posicions que cadascú tingui al voltant dels fets polítics que s’estan produint a Catalunya en els darrers temps, la utilització de la violència per gestionar l’exercici de drets polítics és inadmissible, en especial si aquesta violència prové per part dels qui haurien d’ajudar a protegir-los. Reclamem que totes les forces polítiques democràtiques expressin una condemna dels fets sense matisos, i exigim que el govern de l’estat pagui els danys a equipaments.

ICV fa costat a totes les persones afectades directament, i treballarà perquè mai més es tornin a produir fets semblants. Ens hem mobilitzat amb la resta de membres de la comunitat educativa davant de les escoles afectades el dia d’aturada general. Aquestes imatges, salvant les distàncies, ens podrien fer recordar els temps més durs del franquisme, quan els centres escolars van ser l’espai per l’acció violenta i repressiva de la dictadura mitjançant forces de seguretat pública.

 

Barcelona, 3 d’octubre de 2017