06.02.18

En Comú Podem exigeix al Govern que ratifiqui el conveni sobre la imprescriptibilitat dels crims de guerra i lesa humanitat

Amnistia Internacional i el Parlament Europeu han recomanat en diverses ocasions la ratificació del conveni, aprovat per les Nacions Unides el 1968

En Comú Podem ha interpel·lat avui al Govern durant el Ple celebrat al Senat per tal que Espanya s'adhereixi a la ratificació del conveni de les Nacions Unides del 26 de novembre de 1968, sobre la imprescriptibilitat dels crims de guerra i els crims de lesa humanitat. "És de justícia l'adhesió d'Espanya a la Convenció, encara que hàgim trigat 50 anys a fer-ho", ha dit el senador Joan Comorera, ja que com ha dit "no hi ha cap justificació perquè un Estat democràtic no es comprometi a perseguir els delictes més greus contra els drets humans i les llibertats fonamentals".

Comorera ha explicat que les raons per donar suport a la imprescriptibilitat dels crims de guerra i de lesa humanitat van molt més enllà de ser "una oportunitat política" o de fer-ho per "motius polítics o raons jurídiques", si no que es tracta de castigar els crims "més abjectes, infames i que suposen la degradació més gran de l'individu". "No podem oblidar aquests delictes, ni tan sols podem perdonar els qui els van cometre", ha dit, tot apuntant que cal assegurar-se que no hi ha cap disposició legal que empari la prescripció d'aquests crims.

Diverses institucions i ONGs internacionals, com el Parlament Europeu o Amnistia Internacional fa anys que recomanen al Govern espanyol que ratifiqui la Convenció adoptada per l'Assemblea General de les Nacions Unides. De fet, el President de l'ONG va comparèixer a la Comissió de Justícia del Senat per exigir aquesta adhesió, ja que malgrat els compromisos adquirits el 1994 quan PP, PSOE i IU van votar a favor d'instar al Govern a ratificar-la i el 2008, quan Zapatero es va comprometre a fer-ho, cap Govern ho ha fet. "Què han amagat els nostres Governs per haver-se negat a signar el Conveni durant més de vint anys quan tothom estava d'acord en ratificar-lo?", s'ha preguntat Comorera. Pel senador, aquesta manca de voluntat ha estat una mostra dels obstacles que, encara avui, posa l'Estat per evitar investigar els crims comesos en el passat.