22.10.13

Amb el desdoblament no s’hi juga

Autor: Josep Casasnovas
Càrrec de l'autor: Coordinador Local
Publicat a: Diari digital AraVallès

Després del fracàs de Madrid 2020, alguns Ajuntaments catalans encapçalats per l’Ajuntament de Barcelona han volgut impulsar una candidatura als Jocs Olímpics d’hivern, sota el nom BCN-Pirineus. Afortunadament, sembla que el COI ha posat major sensatesa que els nostres governants i ha advertit que la proposta no tindria cap possibilitat.

A Catalunya, els ciutadans i les ciutadanes pateixen les polítiques d’austeritat salvatge i el drama de l’atur acompanyat per uns índexs de pobresa inacceptables, però els nostres governants creien convenient fer una inversió de més de 2.600 milions d’euros en uns jocs d’hivern per als quals ni tan sols tenim programa esportiu. La idea de retallar en serveis bàsics per a invertir en grans esdeveniments, en el context socio-econòmic actual, és una barbaritat. Per això, ICV-EUiA ens hi hem oposat totalment, per al 2022 i per al 2026.

L’aposta per aquesta candidatura tenia com a base l’aposta pel turisme i el creixement urbanístic com a únic element de dinamització de l’economia catalana, un model que s’ha demostrat esgotat i que és incapaç de reduir les xifres d’atur que avui tenim a Catalunya. Les promeses manipuladores de milers de llocs de treball, sonen a cants de sirena que amaguen un model obsolet, antisocial i precaritzador, sense cap futur.

Alguns alcaldes, entre ells el de Granollers, es van mostrar entusiasmats amb la candidatura perquè, segons deien, aquesta portaria vinculada el desdoblament de la línia de ferrocarril R3.

Al marge del xantatge intolerable que suposava una proposta com aquesta, la mobilitat del país no pot dependre d’hipotètics grans esdeveniments que puguin succeir en un futur al nostre país, sinó que han de respondre a les necessitats socials i econòmiques del territori i, sobretot, a garantir el dret a la mobilitat i apostar per un nou model productiu.

Ara que sembla que la candidatura decau, seria el moment idoni per a que aquests alcaldes, i els seus partits, segueixin reivindicant amb veu forta i clara la importància clau d’aquest desdoblament, unint esforços per a guanyar aquesta batalla, al marge de propostes estrafolàries. Un desdoblament, per cert, que fa anys i panys que els diputats i diputades d’ICV-EUiA reclamen a totes les institucions.