02.06.13

Educació pública, laica i en català

Autor: Josep Casasnovas Vaquero
Càrrec de l'autor: Portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA
Publicat a: Butlletí municipal, Granollers informa

El PP ha aprovat fa uns dies, la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), la tristament coneguda Llei Wert. Aquesta llei, que es una burla a l’educació pública i al model d’immersió lingüística de Catalunya, ha estat aprovada sense cap mena de diàleg ni consens amb la comunitat educativa, ni amb els agents socials, ni amb els governs autonòmics.

La LOMCE ataca directament els fonaments de l’educació catalana. El model d’immersió lingüística que durant dècades hem construït de forma unànime, amb governs de tots els colors i amb el suport dels professionals i la ciutadania, representa l’èxit integrador de la societat catalana. El bilingüisme real, no exclent ni segregador, la revitalització del català com a llengua social i de carrer, la integració dels nouvinguts... són èxits del nostre model educatiu, que ha estat sempre un referent en el que s’han emmirallat altres països plurilingües. Ara el volen triturar.

Però aquesta “Llei Wert” no només dinamita el model català, sinó que també ataca obertament el model d’educació laica, que també és garant de la integració, fent que per primera vegada des del franquisme, l’assignatura de Religió sigui puntuable per a la mitja del curs. El PP vol que tornem als temps foscos en que la religió s’imposava per la força.

Finalment, la LOMCE posa fonaments ferms per a seguir avançant en la privatització de l’ensenyament, permetent la participació d’empreses privades en el finançament dels centres i el disseny curricular, i provoca també la separació injusta d’aquells “que serveixen” dels que no, creant un model educatiu de dues o tres velocitats que ni garanteix l’equitat, ni assegura el futur dels nostres joves. Això sí, si tira endavant la llei, Wert i els seus amics, tindrán ma d’obra barata i poc cultivada durant molt de temps.

Des d’ICV-EUiA ens hi oposem de forma rotunda i convidem als docents i a la comunitat educativa a desobeïr-la i a mobilitzar-se per a fer-la caure.