22.12.09

Governar també pel Vallès Oriental

Autor: Salvador Milà
Càrrec de l'autor: Diputat d’ICV-EUiA
Publicat a: AraValles.cat

És un fet prou conegut que les informacions politiques en tota mena de mitjans sols presten atenció als que es consideren “grans temes de país” o que tenen un interès molt gran per la opinió pública, a voltes per causes totalment alienes als veritables interessos dels ciutadans i ciutadanes, o es centres en grans debats entre els principals líders polítics.

 

No ens ha d’estranyar doncs que molts ciutadans i ciutadanes es preguntin si aquests debats, aquestes notícies o aquests jócs de declaracions i contradeclaracions tenen gaire a veure amb els seus interessos no sols personals sinó també col.lectius, com a poble, com a territori o  com a grup social.

 

A Catalunya, en els últims mesos, hem estat sobrats de notícies de caire general, molt polititzades  però que són difícils de trobar-hi una concreció en l’àmbit local i comarcal.

 

Per això, com a diputat d’ICV-EUiA adscrit al Vallès Oriental i que dono suport al govern d’Entesa a la Generalitat, crec convenient mantenir un contacte regular amb els electors d’aquesta Comarca per explicar què estem fent des del govern, i també des del Parlament, per atendre els interessos dels nostres conciutadans.

 

És obligat, però, deixar clar que amb això no estic menystenint els grans temes de país, així,  temes que poden semblar molt generals, molt abstractes, com l’aprovació d’un nou Estatut d’Autonomia o d’un nou acord de finançament, que hem impulsat les forces d’esquerra d’aquest país en els últims quatre anys,  tenen molt a veure amb la millora de la qualitat de vida, de les prestacions i  serveis públics, de les infraestructures, de l’habitatge, en la mesura que reconeixen nous drets, que fixen nous criteris i principis per les actuacions de la Generalitat, i –sobretot- que aporten nous recursos públics provinents dels impostos pagats a l’ Estat, per ser invertits a Catalunya.

 

Tornant però al Vallès Oriental, crec que és bo començar a fer balanç dels tres anys de Govern d'Entesa en clau comarcal. En primer lloc em plau dir que la necessitat de protegir, ordenar i dotar d’un model de creixement més ordenat i més sostenible a aquesta Comarca, ha estat una de les prioritats que ICV-EUiA hem fet valer des del govern, dels del Parlament i des dels nostres regidors i regidors. Vet aquí la declaració i ampliació de Gallecs com a zona PEIN –Espais protegit d’interès natural- declaració feta després de molt diàleg amb el territori i d’haver explicat i escrit –en la normativa- que la protecció d’aquest emblemàtic espai natural no ha d’estar renyit amb les activitats agràries  productives i sostenible, sinó que –al contrari- en formen un element més de protecció i de foment.

 

En el Pacte Nacional d’Infraestructures hem aconseguit que es contemplin mesures necessàries i molt reivindicades com la Línia Orbital Ferroviària i que es digui expressament que la primera fase ha de ser la que uneixi Granollers amb Mataró; o la duplicació de vies fins a Vic, o recuperar la inter-connexió ferroviària entre les línies que van a Ripoll i Puigcerdà i Girona i França. En aquest cas, a més, hem tingut una intervenció destacada en donar suport als Ajuntaments del Congost per integrar el ferrocarril amb més túnels, però respectant l’accessibilitat des del Figaró, i també podem anunciar que es farà un tractament integral i conjunt de les previsions ferroviàries i del trasllat de la C-17 en el Congost, per treure’l del mig de la vall sense afectar els pobles.

 

 Estem especialment satisfets d’haver aconseguit –per la insistència específica d’ICV-EUiA- que tant en el Pacte Nacional d’Infraestructures com en el Projecte del Pla territorial de la Regió metropolitana de Barcelona, es doni prioritat per primera vegada al transport públic i ferroviari, també en aquesta comarca, amb la previsió del tramvia des de Mollet i la connexió amb la resta dels corredors dels dos Vallesos, o que es renunciï definitivament a  l’autovia prevista per la Vall del Tenes. Etc. D’aquest temes de infraestructures, del nou pla de viatgers de Catalunya que millorarà en pocs anys les prestacions de trens i autobusos també aquí, o de l’’ordenació del territori n’aniré parlant en propers articles doncs dóna per molt.

 

Aprofito aquests últims paràgrafs per recordar que gràcies a la nova llei del dret a l’Habitatge i al Pacte Nacional per l’Habitatge, per fi existeix un únic registre de sol·licitants d’habitatges amb protecció oficinal, que s’ha incrementat la construcció d’habitatges amb protecció oficial  d’iniciativa pública, així podem parlar de 1.166 habitatges començats a la comarca;  a més del gran nombre d’ajudes al pagament de lloguers, a les reformes i rehabilitacions d’habitatges amb patologies constructives,etc.

 

En l’àmbit sanitari val la pena recordar que fa poques setmenes es va inaugurar l'ampliació de l'Hospital General de Granollers i estan molt avançades les obres del nou hospital de Mollet; també s'ha ampliat l'oferta d'atenció primària. Queda pendent la rehabilitació com a hospital públic de proximitat de la Policlínica de Granollers.


Ningú pot negar que, en general han millorat els serveis  educatius, si bé en aquest tema hi ha assignatures pendents amb barracons en escoles de diferents localitats.


En el camp del medi ambient ha millorat molt la recollida selectiva de residus i el seu posterior tractament, amb la inauguració fa pocs mesos de la nova planta de tractament de Granollers.


  1. Bé, aquest és un primer contacte, però en seguirem parlant. Bones festes a tots i totes.