20.02.13

Transparència

Autor: Xavi Monfort
Càrrec de l'autor: Regidor a l'ajuntament de Figueres
Publicat a: Hora Nova
 

Diumenge a la tarda em vaig asseure davant de l'ordinador amb un document en blanc de l'Open Office. Em disposava a escriure l'article que avui teniu a les mans, ja que des de feia uns dies em rondava pel cap que l'article havia de tractar sobre els casos de corrupció que estan colpejant la política catalana i l’espanyola, amb l'evident descrèdit que això implica per a tota l'esfera administrativa del país. A això, a més, cal afegir-hi la sensació d’indignació i impotència que tenim els ciutadans. Al matí però, ja m’havia quedat de pedra. La premsa es feia ressó de la imputació del regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Figueres, Manuel Toro, en “l’operatiu manga”. En concret, l'acusació és per tràfic d'influències. Que el pa de cada dia als diaris i als telenotícies siguin les notícies per possibles casos de corrupció em castiga l'ànima! Però el fet que aquestes notícies arribin a esquitxar l'Ajuntament de la ciutat on vius i que t'estimes, ho fa especialment.

Ahir dilluns a les quatre de la tarda teníem prevista una Junta de Portaveus d'aquelles a les que t'agradaria no haver d'anar. Dos punts a l'ordre del dia: Per una part, explicacions del govern sobre la imputació del senyor Manel Toro i, per una altra banda, explicacions, per part del PP, del procés de denúncia a la fiscalia de diversos moviments a l'empresa municipal Fisersa.

Amb el tema de la imputació seré molt clar. Tot el respecte pel senyor Manuel Toro i que vagi –sempre- per davant la presumpció d’innocència. El tracte mantingut amb ell –lluny de les discrepàncies ideològiques i polítiques evidents entre un militant d’ICV i un militant d'UDC- ha estat exquisit. De totes maneres, amb la responsabilitat que crec que em toca com a representant polític, i pensant en el bé de l'Ajuntament de Figueres i de la democràcia, en el cas que es confirmi la imputació, demanarem al regidor Toro que abandoni –provisionalment- totes les seves responsabilitats al govern de la ciutat. Tinc la ferma convicció que un polític imputat ha de deixar totes les seves funcions dins d’una administració fins que no es resolgui la seva vinculació amb un presumpte delicte que, recordem-ho, es troba en la gestió dels diners de tots els ciutadans. La situació del moment exigeix més que mai la transparència que venim demanant des de fa anys, però els passos del govern municipal no van en aquesta línia, doncs moltes decisions importants s’han traslladat a la Junta de Govern Local sota l’argument fal·laç de l’eficiència. La ciutadania es mereix que passem pàgina tan diligentment com sigui possible, i això implica fer net, arribar al fons de la qüestió i que no quedi cap ombra de dubte sobre la feina que fem des de la política municipal, tant des del govern com, des de l’oposició.