04.07.17

En Comú Podem reclama al Govern que retiri el seu recurs d’inconstitucionalitat contra les iniciatives del Parlament per debatre la desconnexió de Catalunya

El Partit Popular i el Partit Socialista han rebutjat la transacció de la moció entre ECP i el PDeCat, una pràctica que la senadora Sara Vilà creu que és senyal de “dèficit democràtic”

El grup al Senat d’En Comú Podem ha defensat una moció per la que s’insta al Govern a retirar els recursos que van presentar davant del Tribunal Constitucional contra les iniciatives del Parlament de Catalunya per debatre la desconnexió de Catalunya de l’Estat. La senadora Sara Vilà ha explicat que Mariano Rajoy va donar ordres el passat 27 de juliol a l’Advocacia de l’Estat d’actuar contra la resolució aprovada pel Parlament en què s’acordava iniciar aquest debat a la Cambra. “No va ser, ni és, una decisió judicial, es tracta d’una persecució política”, ha assenyalat la senadora, qui ha afegit que això “vulnera el dret dels parlaments autonòmics a debatre segons el seu propi reglament”, tot recordant que aquests tenen autonomia organitzativa i normativa.

“La Comissió General de Secretaris d’Estat i Subsecretaris va elevar al Consell de Ministres un acord que autoritzava a l’Advocacia a presentar un incident d’execució contra la resolució al Tribunal Constitucional”, ha dit Vilà, “pel que queda demostrat que darrere d’aquesta acció estava la mà del Govern i no va ser iniciativa del TC”. Vilà ha explicat que el recurs presentat per l’Advocacia considerava que el debat incomplia la sentència del TC que declarava inconstitucional la resolució del Parlament del 9N, però tal i com ha apuntat, “només s’incompliria la sentència si el Parlament hagués implementat el contingut, i en aquest cas només s’instava a debatre”.

La senadora també ha instat al Govern a que els procediments penals contra els membres de la Mesa del Parlament que van presentar quedin sobreseguts i arxivats ja que considera que un conflicte que podria tenir solució política no ha de ser judicialitzat. “La vicepresidenta s’omple la boca de ‘diàleg’, però les causes obertes indiquen tot el contrari”, ha recalcat Vilà, destacant que “tot i que el PP s’empari en la ‘legalitat vigent’, en realitat només demostren una postura enrocada enfront una voluntat popular”.

El Partit Popular, amb el recolzament del PSOE, han impedit una transacció de la moció entre ECP i el PDeCat, pel que ha quedat rebutjada tot i que acceptar una transacció no els impedeix votar a favor o en contra. “És una pràctica d’un dèficit democràtic flagrant, és una humiliació pels partits minoritaris”, els ha retret Vilà.