24.03.17

ICV diu que el 60è aniversari dels Tractats de Roma ve marcat pel repte de superar la rellevància política de la extrema dreta en molts països

El Consell Nacional de la formació ecosocialista aprova una declaració que posa de relleu la necessitat de “completar la unió monetària i econòmica amb la unió polític i fiscal i amb l’impuls de la convergència social”

Bandera Europa

El Consell Nacional d’ICV ha aprovat aquesta setmana una resolució amb motiu del 60è aniversari dels Tractats de Roma en la línia de què cal superar encara diversos reptes en la construcció de la Unió Europa. “Europa està immersa en moltes crisis. L’especificitat, la profunditat i l’allargament de la crisi a l’eurozona, la rellevància política de la extrema dreta en molts països i la força relativa de la Internacional Reaccionària, les pulsions de replegaments nacional-identitaris, el retrocés en drets socioeconòmics, la cristal·lització de les desigualtats en el si de les diverses societats”, diu el text de la declaració al mateix temps que estableix que són perills als que cal fer front d’ara endavant.

De la mateixa manera, el text de la resolució estableix com a reptes també “diversos perills d’abast global necessiten una Unió Europea activa al món. El canvi climàtic i els límits estructurals de l’actual model de creixement econòmic i l’amenaça al multilateralisme i la seguretat internacional que suposa l’administració Trump requereixen una Europa decidida a disposar d’una política exterior pròpia i autònoma i a liderar la lluita contra el canvi climàtic i el compromís per una governança mundial estabilitzadora i garant de drets humans i pau arreu”.

Per això, diu la resolució, “volem i necessitem un aprofundiment democràtic en la integració europea perquè sabem que els reptes globals de la humanitat i la biosfera, que plantejar una alternativa al neoliberalisme i que revertir la financiarització de l’economia. Necessitem completar la unió monetària i econòmica amb la unió política i fiscal i amb l’impuls de la convergència social. Per tal que sigui sostenible, funcional i resistent a noves crisis, cal una eurozona amb harmonització i capacitat fiscal i de transferències, i amb una forta legitimació democràtica que arraconi tota temptació tecnocràtica i intergovernamental”

En aquest sentit, el text aprovat pel màxim òrgan de Govern de la formació ecosocialista estableix que per aconseguir superar tots aquests perills i reptes “calen canviar moltes coses: l’hegemonia en el pensament econòmic present a tots nivells, l’actual distribució de poders, les aliances i majories que governen els diferents estats membres i les institucions europees, l’arquitectura institucional, les regles esbiaixades i el predomini asimètric dels estats-nació”. “Sabem que no estem sols en aquesta crida. Moltíssimes persones d’arreu del continent comparteixen aquest sentir i diagnòstic i, alhora, l’aspiració de canviar-ho profundament”, conclou el text.