30.08.16

ICV exigeix ​​al govern que recuperi tots els impostos no pagats per Apple a Espanya

Urtasun celebra la decisió de la Comissió Europea sobre el cas Apple que obligarà a la multinacional a pagar fins a 13.000 milions en impostos eludits

La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, ha presentat avui els resultats de la investigació contra Irlanda per incompliment de les normes europees de competència. La Comissió conclou que Apple va operar una part significativa del seu negoci global a través de filials a Irlanda, pagant impostos per la seva facturació amb tipus d'entre l'1% i el 0,005% dels seus guanys europeus. La Comissària ha dictaminat que aquestes condicions especials són contràries a les normes de competència. Com a resultat de la decisió, Apple haurà de pagar als tretze mil milions d'euros en impostos no pagats. Donat que tots els països de la UE podran reclamar el pagament d'impostos a Apple a la vista de la informació revelada per la investigació de la Comissió, l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha exigit al govern en funcions que recuperi tots els impostos no pagats per Apple a Espanya.

“Els estats membres no han de perdre ni un moment i exigir a Apple que els torni fins a l'últim cèntim dels 13.000 milions d'euros”, ha assegurat l’eurodiputat d’ICV que ha exigit al govern en funcions que “iniciï immediatament els tràmits per recuperar els diners de les vendes a Espanya que es van deixar de tributar”. “Es tracta d'una multinacional amb un grandíssim nivell de facturació a Espanya, i el govern ha de garantir que paguin tots els impostos que li toquen”, ha manifestat Urtasun, que ha posat de relleu que la Comissió ha estat avui molt clara dient que els Estats Membres tenen dret a reclamar la seva part, i el Govern ha d'aprofitar aquesta oportunitat.

De la mateixa manera, Urtasun ha mostrat la seva satisfacció amb la decisió de la Comissió Europea. “Aquesta és una victòria important i un clar exemple de com, amb voluntat política, la UE pot lluitar amb èxit contra el frau fiscal internacional, un terreny on la cooperació dels estats en el marc de la UE és imprescindible. Fins i tot els EUA va posar traves als esforços de la UE per garantir la transparència i l'equitat en les condicions tributàries d'Apple”, ha assegurat.

 Igualment, l’europarlamentari d’ICV ha volgut destacar també que Apple no és un cas aïllat. “La Comissió Europea ja ha declarat el règim fiscal de Starbucks als Països Baixos i Fiat de Luxemburg són il·legals. La Comissió d'Investigació del Parlament Europeu contra el dúmping fiscal ha revelat més casos i la Comissió de la UE ha d'investigar totes les empreses que hagin dut a terme aquestes pràctiques”, ha conclòs.