11.01.16

ICV insta Bèlgica a acatar la sanció de la Comissió pel seu règim fiscal il·legal

Urtasun demana a Bèlgica que doni tota la informació al Parlament sobre els seus casos d'evasió fiscal

Ernest Urtasun i Núria Lozano a Sant Adrià del Besòs

Després de més d'un any d'investigació, la Comissió Europea ha conclòs que Bèlgica ha promogut un avantatge fiscal il·legal. Ernest Urtasun, eurodiputat del Grup Verds/ALE i membre de la comissió d'investigació dels  Taxe que investiga el frau fiscal massiu a la UE, ha recordat que "el mecanisme que permetia compensar l'anomenat excés de benefici" estava en vigor des de 2004 hauria suposat "un incentiu fiscal il·legal de més de 700 milions d'euros per a 35 grans companyies europees i ha estat considerat un ajut d'estat no permès".

Ernest Urtasun ha afirmat que els resultats de la investigació de la Comissió confirmen el que fa temps que denuncia el seu grup: a Europa hi ha règims fiscals que beneficien les grans empreses contra els interesses de la ciutadania. Així, ha explicat que el cas belga que ha permès un frau de més de 700 milions euros "és tan sols un exemple més és un sistema d'ajuda estatal encoberta massiu que han adoptat diversos països com Luxemburg, Bèlgica o Països Baixos". Davant l'envergadura dels fets denunciats per la Comissió, Urtasun ha afirmat que "és urgent que es recuperi aquests diners i que acabi amb els règims fiscals que beneficien les grans empreses".

"La decisió de la Comissió Europea és també una oportunitat per destacar, una vegada més, falta de cooperació de les autoritats fiscals d'alguns països, com Bèlgica o Luxemburg", ha insistit l'eurodiputat. "Bèlgica fins al moment s'ha negat a remetre els documents que se li va demanar des del Parlament Europeu davant les sospites que promovia mecanismes fiscals il·legals, cosa que també han fet altres països com Espanya". Davant la repercussió del nou escàndol, Urtasun s'ha mostrat esperançat en que "una de les conseqüències de la investigació de la comissió sigui que tots els estats compleixin amb la legislació europea i acabi amb qualsevol privilegi per a les grans empreses i que cooperin amb el treball d'investigació del Parlament Europeu".