13.07.16

ICV qualifica de “retrògrades” les noves propostes de la Comissió Europea en matèria de drets dels refugiats

Ernest Urtasun: “Sembla absurd que ni la Comissió Europea ni els Estats entenguin que els refugiats no vénen a Europa atrets pel nostre sistema d'asil sinó perquè fugen de forma desesperada de la mort i la guerra”

Foto: Juli Tello

La Comissió Europea ha presentat avui la segona part del paquet per a la reforma del Sistema Europeu Comú d'Asil (SECA) que se centra en els criteris per valorar les aplicacions dels sol·licitants d'asil i el tracte i drets que se'ls atorga i propostes per un sistema de reassentament permanent per als refugiats. "La Unió Europea i els seus estats membres han estat, i amb raó, objecte de dures crítiques per la seva resposta a la crisi de refugiats i les propostes presentades avui no fan més que empitjorar la situació”, ha lamentat l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, que considera que el nou paquet de reformes proposa aplicar mesures “completament retrògrades” en una sèrie d'àmbits de la política d'asil, en particular en relació als drets dels refugiats, i confirmen l'obsessió que polítiques punitives i sancions siguin el principi rector de la SECA.

Per a Urtasun, “el doble objectiu de la reforma és millorar l'estandardització de les normes d'asil a la Unió Europea i la reducció del suposat" efecte crida "que crea incentius perquè els sol·licitants d'asil vinguin a Europa. “Sembla absurd que ni la Comissió Europea ni els Estats entenguin que els refugiats no vénen a Europa atrets pel nostre sistema d'asil sinó perquè fugen de forma desesperada de la mort i la guerra. Revisar i proposar normes comunes i uniformes sobre els procediments d'asil és clau perquè el sistema funcioni però això no pot anar a costa dels drets i la protecció dels refugiats. Les actuals condicions inhumanes en què es troben molts refugiats a Europa, inclosos nens no acompanyats, confirmen que el sistema no funciona, però el col·lapse del sistema mai no pot servir per justificar una menor protecció, menys drets o tractes inhumans”, ha denunciat.

"D'altra banda, la Comissió Europea també ha proposat un programa conjunt per reassentar als refugiats a la Unió Europea, però aquest, de nou, no es compromet a res, segueix sent voluntari per als estats membres. Sembla clar que els estats membres de la UE que s'han negat a assumir les seves responsabilices i han intentat bloquejar activament la reubicació de refugiats dins de la UE no estaran disposats a participar tampoc en aquest sistema de reassentament. A més aquest programa està basat lamentablement en el model del Pacte de la UE amb Turquia traslladat la responsabilitat de la gestió de les fronteres de la UE a països tercers, assegurant que un major control de les seves fronteres significarà unes majors quotes de reassentaments”, ha criticat.