18.11.15

Iniciativa per Catalunya Verds lamenta la pèrdua de Francesc Pararols i Mercader

Pararols va ser el primer regidor del PSUC a l'ajuntament de Girona en la democràcia restablerta (1979-1983)

"Francesc Pararols. La forja de l'acer. La lluita pels ideals"

Iniciativa per Catalunya Verds ha lamentat la mort, avui, de Francesc Pararols i Mercader, qui va ser el primer regidor del PSUC a l'Ajuntament de Girona, en la democràcia restablerta, del 1979 al 1983. L'històric militant d'ICV i del PSUC va lluitar per la república en defensa de la democràcia, va viure l’exili a l’URSS on va combatre el nazisme i va tornar a Girona el 1956. Va encapçalar la llista del PSUC a l’ajuntament de Girona a les primeres eleccions de la democràcia restablerta i va fer possible el primer govern d'esquerres a la ciutat.

 

El juliol de 2014, la Fundació Nous Horitzons, Joves d'Esquerra Verda i Iniciativa per Catalunya Verds van dedicar-li un acte de reconeixement a la seva trajectòria humana i política, al Saló de descans del Teatre Municipal de Girona. En aquest acte van participar els diputats Marc Vidal i Josep Vendrell, l’editor Quim Curbet, el regidor Joan Olòriz, i els alcaldes de Girona Joaquim Nadal, Anna Pagans i Carles Puigdemont. (enllaç al video de reconeixement a Francesc Pararols)

 

Francesc Pararols (Sant Jordi Desvalls, 1919 – Girona, 2015) ingressa al PSUC amb disset anys mentre combat a Lleida al costat de les files republicanes. El 1938 marxa a l’URSS per completar els estudis de pilot d’aviació militar que havia iniciat a Sabadell i entra a l'exèrcit soviètic, on lluita contra la invasió nazi a Bielorúsia. Al 1956 torna a Girona amb la família on va viure sota estricta vigilància del règim fins al final de la dictadura. Va ser cap de llista del PSUC en les primeres eleccions municipals, amb què va obtenir 4 regidors i va fer possible el primer govern d'esquerres a la ciutat. L'any 2000, l'Ajuntament de Girona li va concedir el premi Ciutadania al polític i lluitador a favor de la democràcia.