23.04.15

Joan Coscubiela assegura que les dades de l’EPA "confirmen la feblesa" de la recuperació de l'ocupació

ICV lamenta que el Govern reformi la formació per a l'ocupació “sense dialogar amb les comunitats autònomes i els agents socials”

Joan Coscubiela durant el Debat sobre l'Estat de la Nació de 2014

El diputat d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i portaveu d'Ocupació del grup parlamentari d'IU, ICV-EUiA, CHA: L'Esquerra Plural al Congrés, Joan Coscubiela, ha assegurat que les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre de l'any "confirmen la feblesa" de la recuperació de l'ocupació, amb el factor especialment preocupant que puja l'atur tot i que cau la població activa.

Així ho ha assenyalat als passadissos del Congrés, minuts després que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) fes pública l’EPA, segons la qual l'atur va baixar en 13.100 persones (-0,24%) en el primer trimestre de l'any respecte al trimestre anterior, registrant així el seu major descens en un primer trimestre des de l'any 2005, malgrat la qual cosa la taxa d'atur va pujar lleugerament des del 23,70% fins al 23,78% com a conseqüència de l'evolució de la població activa, que va baixar en 127.400 persones.

"L’EPA confirma la feblesa d'això que el Govern crida creixement de l'ocupació. Desgraciadament, torna a augmentar l'atur i, la qual cosa és pitjor, ho fa fins i tot quan cau la població activa", ha lamentat Coscubiela.

El diputat d'ICV ha responsabilitzat d'aquesta evolució a la reforma laboral, que no només "precaritza l'ocupació per la via de sou més baixos i d'una degradació de les condicions de treball", sinó que a més fomenta la creació de llocs de treball a temps parcial, sobretot entre els joves i les dones, en el que suposa "un repartiment insolidari de l'ocupació perquè les estadístiques llueixin mentre l'ocupació es degrada".

Reforma de la formació per a l'ocupació

D'altra banda i en el transcurs del ple del Congrés que ha debatut el Reial decret-Llei per a la reforma urgent del sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, Coscubiela ha assegurat que cal millorar el sistema, encara que discrepa de l'ús del decreto llei i critica la falta d'acord previ tant amb els agents socials com amb les comunitats, indispensables perquè el canvi funcioni.

No obstant això, el diputat d'ICV ha donat una "oportunitat al diàleg", esperant que s'acceptin modificacions en la seva tramitació parlamentària.

A més, ha rebutjat la "falsedat" que hi hagi un monopoli de patronal i sindicats en la formació per a l'ocupació, advertint que la reforma sí pot conduir a un oligopoli de poques empreses, sense augmentar amb això la transparència o reduir el frau que majoritàriament s'ha produït, precisament, en l'àmbit de la formació directa de les empreses. Així mateix, ha rebutjat la invasió competencial i la recentralització i burocratització del sistema que comporta la norma.