27.04.15

Joan Coscubiela: "El debat del treball no és principal a la política, cal capitalitzar-lo i convertir el conflicte social en el tema central"

El diputat d'ICV al Congrés presenta la proposta pel treball digne davant la Xarxa de Sindicalistes d'Esquerra Verda

Joan Coscubiela i Laura Massana a l'acte sobre treball digne a la seu d'ICV

El diputat d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i portaveu d'Ocupació del grup parlamentari d'IU, ICV-EUiA, CHA: L'Esquerra Plural al Congrés, Joan Coscubiela, ha volgut destacar que actualment el debat sobre el treball no és un dels temes principal a l'arena política i que cal capitalitzar-lo per tal què el conflicte i els drets socials en siguin protagonistes. És per això que ha presentat davant de la Xarxa de Sindicalistes d'Esquerra Verda la "Proposta pel treball digne", un pacte centrat en expressar el rebuig a les polítiques del Partit Popular i en demostrar que existeixen alternatives. La proposta pretén dibuixar un possible escenari en què es recuperessin el drets laborals i socials perduts al llarg dels últims anys.

Entre els temes en què es pot dividir aquesta proposta figuren una Proposició no de Llei formada per 50 eixos que vol obligar a tirar enrere les últimes reformes laborals elaborades a Espanya. Entre aquests eixos, per exemple, destaca la recuperació de l'admissió obligatòria dels casos d'acomiadaments nuls. "Només regular l'entrada al mercat de treball i no la sortida, no serveix per res", ha aclarit el diputat d'ICV al Congrés.

Coscubiela també ha remarcat la importància dels sindicats per tal de defensar i mantenir els drets teòrics del treballadors. Per tal d'aconseguir-ho, el "pacte pel treball digne" conté una proposta de llei que té l'objectiu de recuperar la negociació col·lectiva eliminada arran de les reformes laborals de 2010 y 2012. Aquesta recuperació implicaria "fugir del risc que suposa la no regulació" i tenir un marc contractual per a escudar-se.

D'altra banda, per tal de recuperar els drets dels aturats, el pacte de les esquerres per un treball digne, també inclou una renda mínima garantida per tots els aturats i una reforma del sistema de pensions que garanteixi aquest servei a les generacions futures ja que actualment "només s'actua sobre les despeses i no sobre els ingressos".

Coscubiela ha demanat pedagogia per tal de fer entendre els ciutadans que hi ha un lligam entre el vot i la pèrdua o guany de drets socials, i ha destacat que és impossible aconseguir una alternativa política que elabori polítiques socials sense que hi hagi una vertebració pre-electoral i pactes post-electorals entre les diferents forces.

A l'acte, també ha assistit la diputada del Parlament de Catalunya, Laura Massana, qui ha demanat que les persones estiguin al centre de les polítiques i que el treball sigui l'instrument d'integració social bàsic.