03.11.16

L’Ajuntament de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallès impulsen un programa de formació artístics de música i teatre per als més desafavorits

La iniciativa neix amb l’objectiu d’acostar la música i el teatre a infants de diferents barris de la ciutat

Imatge durant la presentació del programa

 

 

L’Ajuntament ha posat en marxa un nou programa amb diverses propostes educatives, amb l’objectiu de difondre la formació artística de música i teatre entre els infants dels diferents barris, incidint sobre tot en els entorns més desafavorits. El conjunt d’accions, impulsades pel tinent d’alcalde d’Acció Social i Cultura i regidor d’Educació, Joan Berlanga, com a responsable d’aquesta àrea de govern, es desenvoluparan ja des d’aquest curs en el marc dels Plans Educatius d’Entorn (PEE) i compten amb la implicació i col·laboració d’altres institucions, entitats o organismes i volen afavorir l’equitat i l’èxit educatiu entre tot l’alumnat, amb especial atenció a aquells infants que, d’altra manera, tindrien més dificultats per accedir a una formació artística fora de l’escola.

Les propostes que conformen el programa són en primer lloc el Projecte A-cordant, impulsat conjuntament amb l’Orquestra Simfònica del Vallès per a la creació d’orquestres a centres educatius públics; en segon lloc tallers de guitarra a dues escoles del nord de la ciutat; i per últim activitats de coral i de teatre en horari de migdia als centres de PEE amb servei de menjador gestionat per l’Ajuntament.

Amb les propostes de música i teatre, es vol estendre l’aprenentatge d’aquestes disciplines i de tots els beneficis que comporten per a la formació de l’alumnat, tant en la vessant educativa, com social i cultural. Així als coneixements musicals i d’expressió artística que s’hi assoleixen, se sumen altres aprenentatges com el desenvolupament, a través de l’art, de diverses àrees i competències educatives –com ara el pensament abstracte/matemàtic o la capacitat de concentració– i valors com la superació personal, el treball en grup o la disciplina per l’assoliment d’un objectiu.

A-cordant

L’Orquestra Simfònica del Vallès i l’Ajuntament han posat en marxa aquest curs el projecte A-cordant, per crear orquestres de corda a centres educatius on els alumnes no acostumen a tenir accés a una formació musical més enllà de l’escola. La iniciativa compta amb el patrocini i suport de la Diputació de Barcelona i del Grup CASSA i la col·laboració de l’Escola Municipal de Música i Conservatori per contribuir en la pràctica pedagògica. En aquest primer any de funcionament, el programa arriba a uns 75 infants de quart de primària de les escoles Agnès Armengol i Joaquim Blume.

Amb A-cordant, els alumnes han format orquestres de corda amb violins i violoncels i durant el curs aprendran a tocar els instruments, de la mà dels músics professionals de l’OSV amb el suport del professorat de música de l’escola, destinant l’hora lectiva de música a la pràctica de conjunt, de manera que es potencia l’activitat i el creixement del grup de forma similar als d’un equip esportiu. També s’organitzaran trobades anuals entre els centres participants i els infants tindran l’oportunitat d’intervenir en un dels concerts de la temporada de l’Orquestra Simfònica. Amb el projecte, també es crearan espais de cooperació en l’entorn dels infants: amb altres alumnes, les famílies i entitats del barri.

Avui, durant una visita a l’Escola Joaquim Blume per veure in situ el desenvolupament de l’A-cordant, Berlanga ha explicat que “la quantitat i la qualitat de la formació artística dels infants responen en bona mesura al poder adquisitiu i al grau de formació dels pares. Amb aquesta iniciativa, volem contribuir a revertir aquesta realitat afavorint una formació artística d’excel·lència a diferents escoles públiques de la ciutat”.

Tallers de guitarra al nord

També en el marc del Pla Educatiu d’Entorn (PEE), aquest curs s’impulsaran tallers de guitarra a la zona nord de la ciutat. Hi participaran un total de tres grups classe (uns 75 alumnes) de primària de les escoles Sant Julià i Calvet d’Estrella, que realitzaran els tallers durant l’hora de música i, per tant, dins l’horari lectiu. El projecte neix a proposta dels propis centres. Les classes aniran a càrrec de mestres de l’Escola Municipal de Música i Conservatori Professional de Sabadell.

Coral i teatre gratuïts a l’hora de menjador

I encara dins els PEE, enguany es posaran en marxa tallers de coral i de teatre, que s’impartiran a les 12 escoles d’infantil i primària de Pla Educatiu d’Entorn que disposen de servei de menjador gestionat per l’Ajuntament. Els tallers es portaran a terme en l’horari interlectiu de migdia. En el cas de les activitats musicals es coordinaran des de l’Escola de Música i Conservatori, mentre que les de teatre les portaran a terme les companyies Algalliner i el Centre Parroquial Sant Vicenç.