09.06.17

Maria Freixanet exigeix garantir els drets laborals de les dones que se sotmeten a tractaments de reproducció assistida

El grup d'En Comú Podem al Senat ha defensat que es vetlli també pels drets dels donants d'òrgans i els treballadors que se sotmetin a cirurgies o ingressos

El grup d’En comú Podem al Senat ha presentat una proposició de llei en la qual exigeix que es garanteixin els drets laborals de les dones que es sotmetin a tractaments de reproducció assistida o fecundació in vitro. “La realitat ens demostra que són moltes les dones que han estat acomiadades en l’inici del procés d’embaràs mitjançant aquestes tècniques”, ha dit la senadora Maria Freixanet, “per això presentem aquesta modificació de l’Estatut dels Treballadors, per donar garanties a totes les dones des del moment en que comencen el tractament”. I és que actualment, tot i que Espanya és el primer país d’Europa en reproducció assistida i el tercer a nivell mundial, les empreses poden acomiadar per absentisme laboral a les dones que utilitzen aquestes tècniques. “Aquesta anomalia legal ja ha estat apuntada en sentències del Tribunal Suprem i del Tribunal Superior de Justícia Europea”, ha recordat la senadora, alhora que ha recordat que aprovar aquesta proposició de llei és “fonamental” per garantir la Llei d’Oportunitats en l’ocupació.

El senador Óscar Guardingo, per la seva banda, ha explicat que aquesta proposició de llei inclou també la protecció laboral dels donants vius d’òrgans ja que “l’actual ordenament jurídic permet a les empreses acomiadar els treballadors que donin òrgans d’acord amb la idea d’absentisme laboral justificat que van introduir les reformes de 2010 i 2012”. El grup busca equiparar la situació dels donants d’òrgans amb la dels malalts de càncer, contemplant el mateix nivell de protecció. “Volem garantir la indemnitat dels treballadors que donen òrgans des que comencen les proves mèdiques fins que finalitza la seva baixa mèdica”, ha assegurat Guardingo.

A més, el grup també contempla als treballadors amb baixes mèdiques inferiors a 20 dies amb motiu d’intervencions quirúrgiques, rehabilitació o baixes hospitalàries, ja que, com ha apuntat Freixanet, “no pot ser que tinguem treballadors que renunciïn a la rehabilitació perquè s’exposen a un possible acomiadament”. La proposició de llei, en aquest sentit, proposa eliminar l’article 52.d de l’Estatut dels Treballadors ja que, com ha criticat Guardingo, “no es pot obligar la gent a triar entre salut i feina”.

Aquesta iniciativa, tal com ha explicat la senadora Freixanet, pretén “modificar la dinàmica dels últims anys en què cada canvi en el terreny laboral ha suposat empitjorar les condicions dels treballadors”.