26.01.17

El Parlament aprova una bateria de mesures agràries, ramaderes i forestals a proposta de CSQEP

La moció aprovada preveu, entre d’altres, exigir a l’estat l’enduriment per obtenir el permís d’armes, avançar en sobirania alimentària i demana revisar el projecte econòmic del Canal Segarra Garrigues

El Parlament aprova una bateria de mesures agràries, ramaderes i forestals a proposta de CSQEP

El Parlament ha aprovat avui una moció de Catalunya Sí Que es Pot sobre polítiques de mesures agràries, ramaderes i forestals, amb una bateria de propostes en matèries com el programa de desenvolupament rural, la protecció i el benestar animal, la protecció i usos dels sòls i espais agraris, l’accés a la terra, el model ramader o l’ús eficient de l’aigua. “Hem prioritzat el consens i l’entesa amb aquesta moció”, ha dit la diputada Hortènsia Grau, que ha reconegut que tot i que el seu grup a hagut de fer cessions, els acords avui aprovats “fan avançar el sector primari”.

La moció contempla mesures per tenir un control efectiu sobre els gossos de caça, augmentant els requeriments actuals per a la concessió de permisos. “Fem un pas més en benestar animal, una qüestió on Catalunya sempre ha estat pionera”, ha dit Grau. També es demana endurir les condicions per tal d’accedir a un permís d’armes o per renovar-lo. El text insta a exigir al Govern de l’Estat que modifiqui el reglament d’armes per tal que les denúncies i antecedents per maltractament animal siguin un motiu d’exclusió per a la concessió o renovació del permís.

En relació al canal Segarra-Garrigues, la moció ha aprovat revisar el pla de finançament a 20 anys d’aquesta infraestructura, tenint en compte els canvis en l’execució del programa, i d’aquesta manera facilitar l’adhesió de nous regants. “Hi ha hagut canvis en el projecte, i cal revisar-lo”, ha dit la diputada, criticant que tot i tenir l’obra feta, és difícil la incorporació de nous regants.

Un altre element important que ha tingut llum verda per part de la cambra, tot i el vot en contra de Junts Pel Sí, ha estat la petició de presentar a la Comissió Europea en la primera ocasió que sigui possible la modificació del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020. Tot plegat amb l’objectiu d’adaptar el PDR a les prioritats establertes, tal i com reclama el sector de la pagesia catalana.

Els transgènics són un altre dels elements als quals la moció es refereix, amb un punt aprovat que obre la porta a eliminar els aliments transgènics a Catalunya. El punt 5F de la moció, aprovat pel Parlament, reclama reactivar els treballs de la subcomissió d’estudi dels transgènics per tal de recollir la informació necessària, amb la participació de tots els sectors implicats, per a poder establir la reglamentació o fins i tot l’eliminació dels aliments transgènics a Catalunya.

El text ha estat aprovat en la seva totalitat excepte tres punts referits a l’accés a l’aigua a un preu assequible per a les petites explotacions agràries, a fomentar només les parcel·les que no suposin una afectació a la biodiversitat i a la modificació del reglament d’armes per tal que les denúncies i antecedents per maltractament animal siguin motiu per a la no concessió del permís o la renovació de la llicència d’armes.

Grau ha reiterat el suport de Catalunya Sí Que es Pot a la marxa per la dignitat de la pagesia que organitza Unió de Pagesos i que s’ha iniciat avui i finalitzarà el 28 de gener a Barcelona.