29.11.17

PP i PSOE rebutgen investigar les càrregues policials de l’1-O al Senat

En Comú Podem reclamava obrir una Comissió d’Investigació de l’actuació policial per determinar si l’ús de la força va ser “excessiu i desproporcionat” a petició de les Nacions Unides

El Senat ha rebutjat obrir una Comissió d'Investigació sobre l'actuació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat l'1-O a Catalunya amb els vots en contra del PP, PSOE, Cs, UPN i Foro Asturias. "Entenc que es trobin molt més còmodes al fang i amb baralles brutes", ha criticat el senador Joan Comorera, l'impulsor d'aquesta comissió per depurar responsabilitats, "els hi escau més que no pas fer investigacions rigoroses sobre uns fets i una brutalitat que van donar la volta al món".

La Comissió d'Investigació impulsada pel senador Comorera tenia com a principal objectiu determinar si l'ús de la força policial havia estat excessiva i desproporcionada, qui va donar l'ordre de carregar contra la població que resistia pacíficament i qui va donar la contraordre de deixar de carregar contra la població just quan "les principals cadenes de televisió del món retransmetien imatges vergonyants de repressió", tal com ha explicat Comorera. I és que tot i que la proporcionalitat ha de formar part de qualsevol actuació policial, el senador considera que, tenint en compte les imatges que es van donar durant aquell dia, "és molt difícil donar credibilitat als qui diuen que va ser una resposta proporcional, necessària i legítima"

Comorera ha aprofitat també per denunciar que a causa d'aquestes càrregues policials hi va haver més de 1.000 ferits, d'entre els quals dos greus, un dels quals va perdre un ull per l'impacte d'una bala de goma. "Els ministre d'Interior va justificar l'actuació policial, igual que el ministre d'Exteriors... Han silenciat el dolor de les víctimes", ha acusat el senador.

Com ha recordat Comorera, la investigació sobre les càrregues policials era una petició de l'Alt Comissionat pels Drets Humans de les Nacions Unides, qui havien demanat una investigació "imparcial, independent i efectiva" sobre la violència policial l'1-O. I és que associacions com Amnistia Internacional i Human Rights Watch havien manifestat que havien comprovat en viu l'ús "excessiu i desproporcionat" de la força contra persones que resistien pacíficament.