16.11.17

Sara Vilà: “El nostre Govern, enlloc d'enorgullir-se de la tasca de les ONGs, prefereix tractar amb màfies i governs antidemocràtics com els de Turquia i Líbia”

La senadora d’En Comú Podem Vilà critica des de Malta, on té lloc una trobada sobre processos migratoris organitzat per la Unió Interparlamentaria, “les polítiques inhumanes de la Unió Europea, que segueix obstinada en no facilitar vies segures als qui fugen de la guerra i la violència”

Organitzades per la Unió Parlamentària i pel Parlament de Malta, a la illa té lloc la Conferència de parlamentaris europeus i mediterranis per abordar la cooperació en els processos migratoris que experimenta la regió. A Malta, no obstant això, es troba la base d'operacions d’Open Arms, l'única ONG espanyola que segueix realitzant tasques de rescat en el Mediterrani. “La resta de ONGs –com explica la senadora Vilà- han hagut d'abandonar el treball sobre el terreny davant les amenaces de ser denunciades per tràfic de persones i a causa de les intimidacions per part dels guardacostes i intents de segrestos”. En l'actualitat només tres organitzacions realitzen tasques de rescat en el Mediterrani, entre elles Open Arms, els voluntaris de la qual s'han reunit amb la senadora catalana.


La senadora Vilà ha criticat durament el paper de la Unió Europea ja que, “les seves polítiques migratòries, al no proporcionar vies segures ni refugi als qui fugen de la guerra i la violència, estan afavorint a les màfies que tracten amb éssers humans i a governs antidemocràtics com els de Líbia o Turquia”. Les ONGs denuncien des de fa mesos les pràctiques de les autoritats líbies, que, amb el suport europeu, apliquen pràctiques brutals per contenir el flux de refugiats que a través del país magrebí vol arribar a Europa. “A Líbia es viu un horror quotidià, pitjor en molts casos del que les persones refugiades experimenten als seus països d'origen, i aquesta realitat explica que vulguin escapar d'allí a qualsevol preu, arriscant la seva pròpia vida si cal”, ha explicat la senadora Vilà, qui també posa l'accent en “les greus violacions dels drets humans que tenen lloc a Turquia, el país pel qual discorre l'altra via de fuita dels qui volen trobar refugi fugint de la guerra que assola Orient Mitjà”.


Ja el passat mes d'agost, En Comú Podem i la senadora Vilà van registrar una petició de compareixença d'Alfonso Dastis, ministre d'Exteriors, en la Comissió de Cooperació Internacional de la Cambra alta, per explicar l'assetjament que sofrien les ONGs i els cooperants que treballaven en el Mediterrani. “Encara seguim esperant les explicacions del ministre”, assegura la senadora Vilà, per qui “al menyspreu del Govern pel drama humà que es viu en el Mediterrani cal sumar el seu menyspreu també cap a una institució com és el Senat”. Durant el passat estiu els cooperants i voluntaris que treballen a la zona van denunciar no solament l'assetjament, sinó fins i tot “les retencions il·legals” que sofrien a les mans de guardacostes libis l'única intenció de les quals era impedir el rescat de qui fugien de Líbia amb destinació a Europa.